Dania z ryb

Dorsz duszony

dorsz duszony

Jedzenie ryb jest bardzo zdrowie i to już każdy wie. Natomiast nie każdy może zjeść rybę smażoną lub grillowaną. Dlatego opcją zdrowego przyrządzenia ryby jest jej duszenie. Dusić możemy każdą rybę wraz z warzywami co doda jeszcze lepszego smaku i pomoże nam przygotować pyszny obiad dla każdego domownika. Poniżej przedstawiamy przepis wraz z sposobem przyrządzenia duszonego dorsza.

Składniki:

  • filety z dorsza ze skórą;
  • 3 duże cebule;
  • olej;
  • mąka;
  • ryż w torebkach.

Przyprawy:

  • sól ziołowa
  • majeranek;
  • sos sojowy.

Sposób przygotowania:

Oczyszczone z łusek, płetw i błon filety przyprawiamy solą ziołową i odstawiamy.
Obieramy cebulę, kroimy w grubą kostkę i podsmażamy aż się zeszkli posypując solą.
Kawałki filetów obtaczamy w mące i podsmażamy na małej ilości oleju. Gdy filety zarumienią się lekko, wsypujemy do nich podsmażoną cebule i zalewamy wodą. Dodajemy majeranek i niewielką ilość sosu sojowego  do smaku.
Całość przykrywamy pokrywką i dusimy. W międzyczasie gotujemy ryż. Co jakiś czas zdejmujemy pokrywkę i zlewamy z niej wodę czyli redukujemy powstały sos. Ryż po ugotowaniu na sypko układamy na talerzach.
Gdy sos się zredukuje, szeroką łopatką zdejmujemy filety (są po duszeniu bardzo delikatne) wraz z cebulą i układamy na talerzach na ryżu. Na koniec polewamy filety wraz z ryżem powstałym sosem.
Smacznego.

Powiązane wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.