Dania z ryb

Szczupak z grilla

szczupak z grilla

Ryba z grilla to bardzo pyszne danie. Najczęściej wybierany łosoś, którego można spotkać w każdej restauracji. Niestety większość łososi jest hodowlanych (karmionych paszą z wielką ilością antybiotyków). Taka ryba nie da nam takiego smaku ja ta złowiona. Dlatego polecamy sięgać po gatunki ryb słodkowodnych. Cześć osób powie, że szczupak nie nadaje się na grilla ponieważ jest za suchy. Lecz wystarczy go odpowiednio przygotować co prezentujemy poniżej:

Składniki:

  • 700 – 800g cały szczupak patroszony
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z 1 cytryny
  • 5-6 łyżek stołowych oleju
  • 1 łyżeczka Przyprawy do ryb
  • 1/4 łyżeczki Pieprzu białego mielonego w torebce

Sposób przygotowania:

ETAP 1 Szczupaka pokroić w dzwonka.

ETAP 2 Wymieszać sok z cytryny, olej, przyprawy i rozgnieciony czosnek.

ETAP 3 Powstałą marynatą zalać rybę i odstawić na ok. 3-4 godziny w chłodne miejsce.

ETAP 4 Piec na grillu po ok. 5 minut z każdej strony.

ETAP 5 Podczas grillowania rybę smarować marynatą.

Podawać z pieczywem i sałatą.

 

Przepis z naszego forum dodany przez użytkownika Anika

Powiązane wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.