Zupa rybna
24
lis
Chyba każdy z nas jadł zupę rybną? Przepisów na tą zupę jest bardzo wiele. Jednak każdy z nich charakteryzuje się czymś innym. Nasz przepis podany poniżej zawiera jedne z najsmaczniejszych ryb, które dają bardzo pyszny smak zupie. Mowa tutaj o okoniach i jazgarzach. Sprawdź przepis i ciesz się pyszną zupą rybną.
Najpierw robimy z warzyw wywar w osolonej wodzie, dodając świeżą włoszczyznę Przygotuj w międzyczasie okonie lub jazgarze – czyli wypatrosz i obetnij głowy, usuwamy płetwy – zostawiamy same tuszki. Zazwyczaj z okoni które miały ok 20 cm bierzemy 8-10 a jazgarzy więcej ok 20. Jak warzywa zaczynają mięknąć dodajemy tuszki, licząc ile ich wkładamy. Po 5-6 minutach wyjmujemy wszystkie tuszki ryb szumówką i wkładamy do talerza. Jak tuszki trochę ostygną, za pomocą widelca rozkładamy je na 2 części wzdłuż kręgosłupa i wyjmuję najpierw kręgosłupy, później ości brzuszne i ości od płetw. Oczyszczone z ości tuszki łamiemy widelcem na kilka części i odkładamy na drugi talerz. Jak oczyścimy wszystkie, wrzucamy je do zupy i gotujemy jeszcze 10 minut na wolnym ogniu. Następnie przyprawiamy do smaku i zupa gotowa. Po nalaniu na talerze, każdy ma na talerzu zupę z warzywami i rybami, nie musi dłubać się w ościach (szczególnie dzieci) i wszyscy zjadają ze smakiem. Nie używamy (w przeciwieństwie do innych) ziela angielskiego i stanowczo odradzamy – zepsuje cały smak.
Smacznego
Zupa rybna – Przepis z naszego forum dodany przez użytkownika Okonhel