Pulpety rybne na ostro
Każdy kto lubi pulpety rybne jadł je pewnie na różne sposoby. Popularnym sposobem przyrządzenia pulpetów są pulpety w sosie pomidorowym lub w sosie koperkowym. To bardzo zdrowa i pyszna potrawa. Dzisiaj prezentujemy przepis dla osób, które lubią pikantniejsze smaki.
Składniki:
- 1 kg dowolnych filetów rybnych,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka octu,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- 1 łyżka bułki tartej,
- 2 łyżeczki słodkiej papryki,
- 1/2 dużego ketchupu,
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne,
- olej,
- 3 cebule,
- 1 łyżeczka vegety i musztardy.
Sposób przygotowania:
1.Filety rybne wraz z drobno pokrojoną cebulą zmiksować blenderem. Dodać bułkę tartą, 3 łyżki oleju oraz jajka i dokładnie wymieszać. Umytą natkę pietruszki posiekać i dodać do masy.
2. Z masy uformować małe pulpety i smażyć przez chwilę na rozgrzanym oleju. Pozostałą cebule pokroić w drobną kostkę i zeszklić na drugiej patelni.
3. Dodać ketchup, ocet oraz musztardę i dokładnie wymieszać. Doprawić słodką papryką, pieprzem cayenne oraz vegetą. Dolać 1/2 szklanki wody i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut. Usmażone pulpety rybne dodać do ostrego sosu. Wszystko razem gotować przez 10 minut.
Przepis z naszego forum dodany przez użytkownika Anika.