Dania z ryb, RYBY

Pieczony szczupak

pieczony szczupak

Pieczona ryba to najlepszy sposób przygotowania. To świetna alternatywa dla osób, które lubią ryby a nie mogą jeść ryb smażonych czy grillowanych. Pieczone ryby zazwyczaj kojarzą się z daniem dietetycznym i mało smacznym. Nasz przepis spowoduje, że każda ryba jaką upieczesz będzie smakowała rewelacyjnie. 

Składniki

  • tuszka szczupaka lub innej ryby 
  • pół kostki masła (w zależności ile mamy tuszek ryb)
  • 4 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • oregano
  • sól
  • 1 cytryna

Przygotowanie

Do masła dodajemy czosnek, natkę pietruszki oraz oregano. Następnie dodajemy sól. Mieszamy aby nasz farsz, który włożymy do naszych ryb miał konsystencje pasty. W kolejnym kroku wkładamy nasz farsz do ryb. Nacinamy nasze ryby i wkładamy w te nacięcia cytrynę pokrojoną w pół księżyce. Na koniec możemy resztką cytryny skroplić naszego szczupaka zabezpieczy go przed wyschnięciem. 

Ryby pieczemy w temperaturze 180 stopni bez przykrywania. Czas pieczenia około 40 minut w zależności od ilości ryb. W połowie pieczenia możemy wyciągnąć naszego szczupaka i polać go masełkiem, które nam się roztopiło i wyleciało do naczynia. Szczupak będzie jeszcze bardziej soczysty. 

Powiązane wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.