Pieczony szczupak

18
lip
Pieczona ryba to najlepszy sposób przygotowania. To świetna alternatywa dla osób, które lubią ryby a nie mogą jeść ryb smażonych czy grillowanych. Pieczone ryby zazwyczaj kojarzą się z daniem dietetycznym i mało smacznym. Nasz przepis spowoduje, że każda ryba jaką upieczesz będzie smakowała rewelacyjnie.
Do masła dodajemy czosnek, natkę pietruszki oraz oregano. Następnie dodajemy sól. Mieszamy aby nasz farsz, który włożymy do naszych ryb miał konsystencje pasty. W kolejnym kroku wkładamy nasz farsz do ryb. Nacinamy nasze ryby i wkładamy w te nacięcia cytrynę pokrojoną w pół księżyce. Na koniec możemy resztką cytryny skroplić naszego szczupaka zabezpieczy go przed wyschnięciem.
Ryby pieczemy w temperaturze 180 stopni bez przykrywania. Czas pieczenia około 40 minut w zależności od ilości ryb. W połowie pieczenia możemy wyciągnąć naszego szczupaka i polać go masełkiem, które nam się roztopiło i wyleciało do naczynia. Szczupak będzie jeszcze bardziej soczysty.