Dania z ryb, RYBY

Pieczony szczupak

pieczony szczupak

Pieczony szczupak - przepis wraz z sposobem przyrządzenia

Pieczony szczupak to jedno z najlepszych sposobów przygotowywania tej ryby. Świetna alternatywa dla osób, które lubią ryby a nie mogą jeść ryb smażonych czy grillowanych. Pieczone ryby zazwyczaj kojarzą się z daniem dietetycznym i mało smacznym. Nasz przepis spowoduje, że każda ryba jaką upieczesz będzie smakowała rewelacyjnie. Sprawdź poniższy przepis i wypróbuj go w domu. W ten sposób możesz również upiec inne gatunki ryb. Na zdjęciu widać szczupaka z okoniem.

Składniki

  • tuszka szczupaka lub innej ryby 
  • pół kostki masła (w zależności ile mamy tuszek ryb)
  • 4 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • oregano
  • sól
  • 1 cytryna

Przygotowanie

Do masła dodajemy czosnek, natkę pietruszki oraz oregano. Następnie dodajemy sól. Mieszamy aby nasz farsz, który włożymy do naszych ryb miał konsystencje pasty. W kolejnym kroku wkładamy nasz farsz do ryb. Nacinamy nasze ryby i wkładamy w te nacięcia cytrynę pokrojoną w pół księżyce. Na koniec możemy resztką cytryny skroplić naszego szczupaka zabezpieczy go przed wyschnięciem i naga mu intensywny aromat i smak. 

Ryby pieczemy w temperaturze 180 stopni bez przykrywania. Czas pieczenia około 40 minut w zależności od ilości ryb. W połowie pieczenia możemy wyciągnąć naszego szczupaka i polać go masełkiem, które nam się roztopiło i wyleciało do naczynia. Szczupak będzie jeszcze bardziej soczysty. Im ryby są większe lub jest ich więcej zalecamy polewać je roztopioną marynatą częściej. Dzięki temu nasze szczupaki nie wyschną nawet te największe okazy. 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.