Dania z ryb

Pączki z uklejek

pączki z uklejek

Pączki zna chyba każdy z nas. Lubimy jeść je do kawy czy do herbaty. W tłusty czwartek w Polsce kupujemy ich duże ilości. Znamy różne pączki: z marmoladą, z adwokatem, z dżemem. O różnych dekoracjach, są pączki polane lukrem, z posypką kolorową ale czy ktoś z Was miał okazje spróbować pyszne pączki z uklejek? Poniżej przedstawiamy przepis wraz z sposobem na przyrządzenie. 

Składniki:

  • Około 400 g uklejek,
  • Sok z cytryny,
  • Odrobina musztardy

Składniki na ciasto:

2 jajka, 4 łyżki mąki, pół szklanki piwa, trochę gałki muszkatowej, sól, olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Wymoczone uklejki umyć, oczyścić, od ciąć łebki, przekroić wzdłuż na pół, wyjąć ość grzbietową. Każdą połówkę skropić sokiem z cytryny, cienko posmarować musztardą ,zwinąć i spiąć wykałaczką lub drewnianym patyczkiem.

Przyrządzamy ciasto: do garnka wsypać mąkę, wbić żółtka, wlać piwo, dodać sól i gałkę muszkatową, całość rozetrzeć na gładkie ciasto. Na koniec dodać ubitą śmietanę lekko wymieszać (ciasto musi być gęste). Zwinięte filety maczać w mące, potem w cieście i kłaść jak pączki do mocno rozgrzanego oleju i smażyć na rumiany kolor. Podawać natychmiast po usmażeniu do frytek i pikantnego sosu dodatkowo popijając zimnym piwem-smacznego.

Przepis z naszego forum od użytkownika Anika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.